DesprePsihoterapie.ro

In interiorul minţii adulte, există următoarea credinţă inconştientă: “Dacă mă voi plânge suficient de mult în legătură cu un lucru, ceva se va schimba sau voi obţine ce vreau. ”

 

Inconştientul crede că dacă arătam cuiva cât de nefericiţi suntem, atunci Dumnezeu, Universul sau cineva va aduce o schimbare. Mulţi adulţi cred într-un lucru pe care copiii îl descoperă, uneori, atunci când devin nefericiţi şi încep să ţipe pentru a obţine atenţia părinţilor, şi anume, că NEFERICIREA FUNCŢIONEAZĂ.

 

Sa dăm un exemplu:

 

Copilul spune: “Vreau ceva dulce.”

Părintele răspunde: “Nu se poate.”

Copilul: “Vreaaaaaaaauuuuu ceva dulce!”

Părintele: “Nu se poate, ti-am spus.”

Copilul:“AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA”

Părintele: “Bine, gata, poftim. Nu mai plânge.”

 

Iar dacă asta se repetă de multe ori pe parcursul copilăriei, atunci când vom creşte, mintea va păstra aceasta lecţie a răsplatei prin nefericire. Mintea va accesa periodic starea de nefericire pentru că ştie, pe baza experienţei trecute, ca lucrurile se vor schimba sau va obţine ce vrea dacă este suficient de convingătoare.

 

Această strategie merge atunci când eşti mic, deoarece mulţi părinţi nu pot suporta plânsul copilului lor. Însă mulţi adulţi nu îşi pot da seama, mai târziu, că starea de nefericire nu mai funcţionează ca în copilărie. Iar ei continuă să practice ceea ce au învăţat de mici chiar daca le face rău, iar nemulţumirile curg intern fără schimbări concrete în realitate.

 

Dacă persoana devine suficient de conştientă de acest mecanism al „nefericirii funcţionale”, poate alege să întrerupă şuvoiul de gânduri negative. Se poate detaşa suficient încât să privească la ce se întâmplă de fapt. Însă, cu cât mecanismul este învăţat de mai mult timp, cu atât dureaza mai mult până reuşeşti sa te dezobişnuieşti de el. Mintea va încerca în continuare să genereze nemulţumiri pentru că ea încă nu ştie cum să schimbe o situaţie fără să cadă pradă nefericirii.

 

Astfel, este important dacă aveţi copii mici să le oferiţi atenţie, fără să aşteptaţi ca ei să ajungă să ţipe pentru ea sau să aibă un tantrum. Atenţia este cruciala şi atunci când ei sunt liniştiti. Iar faptul că vă ţineţi pe poziţie o dată ce aţi decis o limită sănătoasă va ajuta să pună capăt lecţiei Nefericirii Funcţionale. 

17 iunie 2020

„Victoria” din interiorul Nefericirii

DesprePsihoterapie.ro