DesprePsihoterapie.ro

Trebuie sa devii conştient, că obţii plăcere din a te certa cu cineva. Biochimia care are loc în creier este similară cu cea a unui orgasm. Simţi ca obţii un sentiment de siguranţă a identităţii (de genul, l-am dovedit pe fraier SAU l-am facut să plătească, m-am razbunat, l-am rănit pentru ca merita!, etc), şi de energie. Este o parte din tine care iubeşte cearta.

 

Când cearta se transformă din "Ce îmi iau din cearta cu tine este doza mea de sentiment de putere, testosteron si adrenalină." (adica o stare care provoacă dependenţă, care te distruge ca persoană, te face să te simţi singur şi izolat de ceilalţi) în "Puterea mea stă cu adevărat în a mă accepta pe mine cu toate vulnerabilităţile mele fără a-l considera pe celălalt un inamic care îmi apasă pe răni intenţionat.", atunci lumea ta se va schimba.

 

Nu poţi sa opreşti acest mecanism de a te certa cu cineva prin a te aştepta de la celălalt să se oprească primul. O persoană la vârsta adultă poate să prevadă rezultatele pe care i le poate aduce o ceartă, deşi poate că pe moment simte că nu se poate abţine. Deci lupta care are loc este una internă, deşi persoana consideră ca este ceva extern, care are de-a face cu celălalt.

 

Crezi că cel care te provoacă este partenerul de cuplu, dar nu este aşa.

Crezi că cel care te provoacă este un părinte, dar nu este aşa.

Crezi că cel care te provoacă este şeful de la birou, dar nu este aşa.

Provocarea este interpretarea pe care tu o atribui unui eveniment sau modului în care cineva îţi răspunde.

 

Te aştepţi ca altcineva să se schimbe în beneficiul tau? Atunci aşteptarea ta este nerealistă. Ceea ce este de învăţat din interacţiunile mai putin fericite pe care le avem cu ceilalţi este că toată lumea se descurcă cât de bine consideră că poate cu resursele pe care le are.

 

Nu vom putea aduce nicio schimbare pozitivă în lume prin ceartă. Iar o data ce recunoşti asta, poţi începe să te surprinzi în act şi să înlocuieşti certurile cu mecanisme pozitive de gestionare a relaţiilor.

05 ianuarie 2021

Despre Ceartă

DesprePsihoterapie.ro